Reklama

Owoce są zdrowe, ale czy wiesz które z nich są najzdrowsze?

itvpiaseczno
14/10/2022 14:09

Lekarze i dietetycy wiedzą, że owoce są bardzo odżywczym, smacznym i wygodnym dodatkiem do każdej diety. Biorąc pod uwagę ponad 2 000 dostępnych odmian owoców, możesz się zastanawiać, które z nich wybrać.

 Każdy rodzaj owoców ma swój własny, unikalny zestaw składników odżywczych i korzyści. Najważniejsze jest, żeby jeść owoce w różnych kolorach, ponieważ każdy kolor dostarcza innego zestawu zdrowych składników odżywczych.

Jabłka są najpopularniejsze nie bez powodu

Są bogate w rozpuszczalny i nierozpuszczalny błonnik, taki jak pektyny, hemiceluloza i celuloza. Błonnik pomaga kontrolować poziom cukru we krwi, wspomaga trawienie oraz zdrowie jelit i serca. Ponadto jabłka są dobrym źródłem witaminy C i polifenoli roślinnych, czyli związków zwalczających choroby, które znajdują się w roślinach. Regularne spożywanie jabłek może zmniejszyć ryzyko wystąpienia chorób serca, udaru, raka, nadwagi, otyłości i zaburzeń neurologicznych. Więcej ciekawych porad znajdziesz na jedzmy-zdrowo.pl

Borówki są dobrze znane ze swoich właściwości przeciwutleniających i przeciwzapalnych.

W szczególności zawierają antocyjaninę, pigment roślinny i flawonoid, który nadaje jagodom charakterystyczny niebiesko-fioletowy kolor. Związek ten pomaga zwalczać wolne rodniki niszczące komórki, które mogą prowadzić do chorób. Liczne badania wskazują na korzyści zdrowotne wynikające z diety bogatej w antocyjany, takie jak niższe ryzyko wystąpienia cukrzycy typu 2, chorób serca, nadwagi, otyłości, wysokiego ciśnienia krwi, niektórych rodzajów raka i zaburzeń funkcji poznawczych.

Korzyści płynące z bananów wykraczają poza zawartość potasu.

Oprócz dostarczania 7% dziennego zapotrzebowania na potas, banany zawierają witaminę B6, witaminę C: 12% dziennego zapotrzebowania, magnez. Ponadto zawierają wiele różnych związków roślinnych zwanych polifenolami i fitosterolami, które wspomagają ogólny stan zdrowia. Ponadto są bogate w prebiotyki, rodzaj błonnika, który sprzyja rozwojowi pożytecznych bakterii w jelitach.

Pomarańcze są znane z wysokiej zawartości witaminy C

Zawierają również dużo potasu, folianów, tiaminy (witaminy B1), błonnika i polifenoli roślinnych. Badania wykazały, że spożywanie całych pomarańczy może obniżyć poziom stanów zapalnych, ciśnienia krwi, cholesterolu i cukru we krwi po posiłku. Chociaż 100% sok pomarańczowy dostarcza dużej ilości składników odżywczych i antyoksydantów, zwykle brakuje w nim błonnika. Odmiany zawierające miąższ zawierają błonnik, więc wybieraj je zamiast soków.

"Król owoców" mango

jest doskonałym źródłem potasu, folianów, błonnika oraz witamin A, C, B6, E i K. Jest też bogate w liczne polifenole roślinne, które mają właściwości przeciwutleniające i przeciwzapalne. W szczególności mango zawiera dużo mangiferyny, silnego przeciwutleniacza. Badania wykazały, że może ona chronić organizm przed chorobami przewlekłymi, takimi jak cukrzyca typu 2, choroby serca, choroba Alzheimera, choroba Parkinsona i niektóre formy raka. Partnerem serwisu jedzmy zdrowo jest medicot.pl , dzięki, któremu powstał artykuł.

Reklama

Komentarze opinie

Podziel się swoją opinią

Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.


Reklama

Wideo iTVPiaseczno.pl




Reklama
Wróć do