
To pytanie zaprząta głowę nie jednemu z nas. Pora to zweryfikować. Daily.pl przygotowało dla Ciebie krótką prezentację na ten tego co najbardziej lubimy i co kojarzy nam się ze smakiem dzieciństwa. Gotowi? No to zaczynamy!
Ziemniaki i produkty mączne
Pierogi, ziemniaki, kluski śląskie, zasmażki, zupy i sosy zagęszczane mąką… brzmi smacznie, prawda? Pierwsze z dwóch wymienionych nie muszą być jednak zgubne dla naszej sylwetki. Wręcz przeciwnie - ziemniaki należą do potraw niskokalorycznych, pod warunkiem, że nie polejesz ich masłem J. Pierogi także mogą być fit. Wszystko zależy od ich farszu, czy też użytej mąki. Jeśli zaś chodzi o mąkę… no cóż. Mąka pszenna nie należy ani do najzdrowszych, ani do najbardziej dietetycznych. Z pewnością warto ją zamienić na mąkę pełnoziarnistą, np. orkiszową.
Gdzie są warzywa?
W polskiej kuchni zazwyczaj stawiamy na warzywa… zasmażane. Kapusta, groch, buraki, czy marchewka są fit, jednak nie w połączeniu z procesem smażenia. Ogólnie rzecz ujmując – polska kuchnia mimo wielu dostępnych, świeżych i sezonowych produktów szerokim łukiem omija warzywa. Jeśli już je serwujemy to w postaci kiszonek, które są niezwykle zdrowe i odżywcze! I w tym miejscu możemy postawić duży plus. Wspomagają one przemianę materii i pozbawione są zbędnych tłuszczów.
Mięsa
Polacy kochają mięso! Jest źródłem białka i tłuszczów. Jednak samo mięso to nie wszystko. Ważna jest jego obróbka. I tu niestety musimy postawić minus. Polska kojarzy nam się ze schabowym, obleczonym w ciężką panierkę, a żeby tego było mało – smażonym na obfitym tłuszczu, w tym także i smalcu. W ten sposób zabijamy nie tylko smak, ale i właściwości zdrowotne mięsa. Gdyby zrezygnować z panierki i tłuszczu – będzie fit, ale niestety bez charakterystycznego smaku. Jaką mamy zatem alternatywę? Jeść schabowego go od święta J.
Ryby
Ryb choć mamy pod dostatkiem, nie królują wystarczająco często na naszych stołach. Z przykrością trzeba stwierdzić, że mimo dostępu do morza, rzek i jezior, jesteśmy daleko w tyle Europy. I wielka szkoda. Bo jak pokazują badania – ryby mają wpływ nie tylko na naszą sylwetkę, ale i samopoczucie. Najlepszym dowodem na to są Norwegowie, którzy mimo niesprzyjającej atmosfery za oknem i małej ilości słońca – należą do najbardziej zadowolonych narodów na świecie, a tym samym liderów w spożywaniu ryb!
Owoce
Tak jak możemy pochwalić się bogatym wyborem wśród warzyw i ich niskim spożyciem, tak jest i w przypadku owoców. Jabłka najczęściej lądują w szarlotkach, gruszki w syropach, porzeczki w kompotach, a maliny w dżemach. Mimo słodyczy owoców dopełniamy je dodatkową dawką sacharozy. Z przykrością trzeba stwierdzić, że nie jesteśmy narodem nauczonym jedzenia słodkich deserów bez ich przetworzenia.
Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.
Tak ogólnie to chyba jest mało fit. Albo smażone albo duszone - a jak duszone to oczywiście z tłustym sosem.