Reklama

Mazowieckie owoce i warzywa: smaczne - zdrowe - eksportowe

itvpiaseczno
05/08/2011 19:31
Statystyczny mieszkaniec Mazowsza spożywa miesięcznie ponad 10 kg warzyw i 4 kg owoców[1]. 42 proc. polskich owoców dojrzewa właśnie w naszym województwie, mamy też najwięcej upraw warzywnych. Wszystkie są badane pod kątem fitosanitarnym - powiedział Dariusz Piątek, wicewojewoda mazowiecki. Region jest liderem krajowego eksportu - stąd pochodzi ponad 60 proc. wysyłanych za granicę świeżych owoców i warzyw. Jakość towaru potwierdzają świadectwa fitosanitarne, wystawiane przez Wojewódzki Inspektorat Ochrony Roślin i Nasiennictwa (WIORIN) w Warszawie.

Produkcja. W województwie mazowieckim są największe w Polsce areały sadów (95 tys. ha), upraw warzywnych (31 tys. ha gruntowych i 12,4 mln m3 tuneli i szklarni) oraz krzewów owocowych (25 tys. ha). Tu zbieranych[2] jest - głównie w powiatach: grójeckim, piaseczyńskim, białobrzeskim, siedleckim i radomskim - 42 proc. krajowych owoców (1,3 mln t): 1,2 mln t jabłek, 60 tys. t wiśni, po 30 tys. t gruszek i śliwek. Roczne zbiory warzyw wynoszą 874 tys. t - to przede wszystkim kapusta (196 tys. t), w tym pekińska, marchew (127 tys. t), cebula (97 tys. t), ogórki i buraki ćwikłowe (po 52 tys. t). Pochodzą najczęściej z powiatów: grójeckiego, piaseczyńskiego, grodziskiego i garwolińskiego.

Eksport. Mazowsze jest liderem zwłaszcza w eksporcie owoców z drzew - wysyła do krajów spoza UE 37 proc. swojej produkcji (dla Polski wskaźnik ten wynosi 24 proc.). Reszta przeznaczana jest do sprzedaży na rynku krajowym i unijnym - do przetwórstwa i bezpośredniego spożycia.Mazowiecki eksport trafia przede wszystkim do Federacji Rosyjskiej (w 64 proc.), na Białoruś (17 proc.), Ukrainę (11 proc.) i do Kazachstanu (4 proc.). Ale nasze jabłka cieszą również podniebienia Kuwejtczyków, Libijczyków i Hindusów. Na zagraniczne stoły trafiło w ub.r. 475 tys. t owoców i 80 tys. t warzyw z Mazowsza - to 60 proc. krajowego eksportu (w tym roku udział województwa wzrósł o 4 punkty procentowe). Z tego, do Federacji Rosyjskiej w 2010 r. wyekspediowano 69 proc. owoców i 71 proc. warzyw. W 2011 r. - odpowiednio 70 i 68 proc. Tym samym, z Polski do Rosji wyjechało w ub. r. 23,1 tys. transportów (średnio po 20 t każdy), z czego 20,2 tys. z Mazowsza (87 proc.). Od 20 lipca br. świeże warzywa i grzyby wysyłane do Federacji muszą posiadać dodatkowe świadectwa, potwierdzające brak obecności bakterii E. coli. Do dziś WIORIN wydał ich 40 (na 47 wystawionych w całym kraju) - głównie dla pomidorów i pieczarek.

Badania. Każdy transport produktów rolnych za granicę poza UE, musi mieć "paszport" - świadectwo fitosanitarne potwierdza, że produkty zostały skontrolowane zgodnie z wymogami kraju przeznaczenia, spełniają warunki fitosanitarne, są wolne od chorób i szkodników roślinnych oraz spełniają dopuszczalne normy zawartości środków ochrony roślin - powiedziała Teresa Alicja Nowakowska, Mazowiecki Wojewódzki Inspektor Ochrony Roślin i Nasiennictwa. - Takie certyfikaty muszą otrzymać owoce i warzywa świeże, suszone, a także grzyby, zboża, a nawet torf, czy ziemia. Mazowieccy inspektorzy przebadali w ub.r. 31,3 tys. transportów warzyw i owoców - to 62 proc. z wystawionych w Polsce świadectw. 
W 2011 r. - 19,3 tys. WIORIN w ub.r. skontrolował ponadto 340 próbek płodów rolnych pod kątem obecności pestycydów. Do końca lipca 2011 r. - 166 próbek. W 44 z nich stwierdzono przekroczenie dopuszczalnych norm rosyjskich. W czterech - norm unijnych. W takich przypadkach uruchamiana jest procedura ostrzegania RASFF[3]. Zawiadamiane są Sanepid, Komisja Europejska i Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności. Produkt, jako zagrażający życiu lub zdrowiu, jest wycofywany z rynku.
Prewencja. Aby zapewnić jak największe bezpieczeństwo mazowieckich upraw, WIORIN przeprowadził w gospodarstwach rolnych 2179 kontroli prewencyjnych w ub. r. i już 2309 w tym roku. Inspektorzy weryfikują świadectwa: ukończenia przez rolników szkoleń dotyczących stosowania środków ochrony roślin, sprawności technicznej opryskiwaczy i atestów, ewidencji zabiegów i zakupu pestycydów. Sprawdzają też prawidłowość ich przechowywania oraz sposób przeprowadzania oprysków.

Wojewódzki Inspektor Ochrony Roślin i Nasiennictwa realizuje zadania administracji rządowej z zakresów: nadzoru nad zdrowiem roślin, zapobiegania zagrożeniom związanym z obrotem i stosowaniem środków ochrony roślin oraz nadzoru nad wytwarzaniem, oceną i obrotem materiałem siewnym. Jest organem wojewódzkiej administracji zespolonej, podległym wojewodzie oraz Głównemu Inspektorowi Ochrony Roślin i Nasiennictwa (w randze wiceministra rolnictwa).

Ivetta BiałyRzecznik Prasowy Wojewody Mazowieckiego
Reklama

Komentarze opinie

Podziel się swoją opinią

Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.


Reklama

Wideo iTVPiaseczno.pl




Reklama
Wróć do