:-( Wygląda na to że masz Adblocka. Utrzymujemy się z reklam żeby móc dostarczyć Ci wiadomości z Twojego regionu za które nie musisz płacić, czy mógłbyś rozważyć jego wyłączenie?
  6°C pochmurno z przejaśnieniami

Czy polska kuchnia jest fit?

To pytanie zaprząta głowę nie jednemu z nas. Pora to zweryfikować. Daily.pl przygotowało dla Ciebie krótką prezentację na ten tego co najbardziej lubimy i co kojarzy nam się ze smakiem dzieciństwa. Gotowi? No to zaczynamy!

Ziemniaki i produkty mączne

Pierogi, ziemniaki, kluski śląskie, zasmażki, zupy i sosy zagęszczane mąką… brzmi smacznie, prawda? Pierwsze z dwóch wymienionych nie muszą być jednak zgubne dla naszej sylwetki. Wręcz przeciwnie - ziemniaki należą do potraw niskokalorycznych, pod warunkiem, że nie polejesz ich masłem J. Pierogi także mogą być fit. Wszystko zależy od ich farszu, czy też użytej mąki. Jeśli zaś chodzi o mąkę… no cóż. Mąka pszenna nie należy ani do najzdrowszych, ani do najbardziej dietetycznych. Z pewnością warto ją zamienić na mąkę pełnoziarnistą, np. orkiszową.

Gdzie są warzywa?

W polskiej kuchni zazwyczaj stawiamy na warzywa… zasmażane. Kapusta, groch, buraki, czy marchewka są fit, jednak nie w połączeniu z procesem smażenia. Ogólnie rzecz ujmując – polska kuchnia mimo wielu dostępnych, świeżych i sezonowych produktów szerokim łukiem omija warzywa. Jeśli już je serwujemy to w postaci kiszonek, które są niezwykle zdrowe i odżywcze! I w tym miejscu możemy postawić duży plus. Wspomagają one przemianę materii i pozbawione są zbędnych tłuszczów.

Mięsa

Polacy kochają mięso! Jest źródłem białka i tłuszczów. Jednak samo mięso to nie wszystko. Ważna jest jego obróbka. I tu niestety musimy postawić minus. Polska kojarzy nam się ze schabowym, obleczonym w ciężką panierkę, a żeby tego było mało – smażonym na obfitym tłuszczu, w tym także i smalcu. W ten sposób zabijamy nie tylko smak, ale i właściwości zdrowotne mięsa. Gdyby zrezygnować z panierki i tłuszczu – będzie fit, ale niestety bez charakterystycznego smaku. Jaką mamy zatem alternatywę? Jeść schabowego go od święta J.

Ryby

Ryb choć mamy pod dostatkiem, nie królują wystarczająco często na naszych stołach. Z przykrością trzeba stwierdzić, że mimo dostępu do morza, rzek i jezior, jesteśmy daleko w tyle Europy. I wielka szkoda. Bo jak pokazują badania – ryby mają wpływ nie tylko na naszą sylwetkę, ale i samopoczucie. Najlepszym dowodem na to są Norwegowie, którzy mimo niesprzyjającej atmosfery za oknem i małej ilości słońca – należą do najbardziej zadowolonych narodów na świecie, a tym samym liderów w spożywaniu ryb!

Owoce

Tak jak możemy pochwalić się bogatym wyborem wśród warzyw i ich niskim spożyciem, tak jest i w przypadku owoców. Jabłka najczęściej lądują w szarlotkach, gruszki w syropach, porzeczki w kompotach, a maliny w dżemach. Mimo słodyczy owoców dopełniamy je dodatkową dawką sacharozy. Z przykrością trzeba stwierdzić, że nie jesteśmy narodem nauczonym jedzenia słodkich deserów bez ich przetworzenia.

Czy polska kuchnia jest fit? komentarze opinie

Dodajesz jako: Zaloguj się

Ostatnie video - filmy na iTVPiaseczno.pl